İZMİR İŞÇİ KURULTAYI ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA IŞIKKENT AYAKKABICILAR SİTESİNDE AFİŞ ÇALIŞMASI YAPAN BİLEŞENLER AYAKKABI İŞÇİLERİNE ARALIK AYINDA YAPILACAK KURULTAYA KATILIM ÇAĞRISI YAPTI.
KUNDURA İŞÇİLERİNİN SESİ. . . Anlatılan Senin Hikayendir! / Haber-Yorum-Belge
29 Eylül 2019 Pazar
MÜLTECİ İŞÇİLERE BAKIŞI KONUŞTUĞUMUZ SÖYLEŞİYİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Dünyanın bir çok yerinde çıkartılan emperyalist paylaşım savaşlarının emekçilere yaşattığı sonuçlar, zorunlu göç, sığınılan ülkede hayata tutunma ve mültecilere bakışımız konusunda doğru yaklaşımı tartıştığımız söyleşide paylaşılan düşünceler katılan bütün arkadaşlar için ufuk açan bir işlev gördü.
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih yaptığı konuşmada; kimsenin severek yaşadığı toprakları terk etmeyeceğini gelenlerin canını kurtarmak için Türkiye'ye ve diğer ülkelere sığınmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
"Ülkemiz tam bir kaos içinde kaldı biz savaşı istemedik, biz kiminle savaşacağız bunu bile bilmiyorduk. Bombalar patlayıp kentlerimiz bombalanınca canımızı kurtarmak için en yakın ülke olan Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldık. Şehirlerimiz yerle bir edildi burada sıfırdan bir hayatı inşa etmeye çalışıyoruz. Biz herkes gibi temel insani haklardan yararlanmak istiyoruz." Eğitim, sağlık, çalışma hakkı temel insan hakkıdır. Bunları talep ediyoruz."
Söz alan arkadaşların Suriyeli sığınmacıların yasal Mülteci konumunda olmadıklarını uluslararası yasalara dayalı hiç bir güvenceye sahip olmadan zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerine değindi. Ve Türk vatandaşı olan emekçilerin talebinin Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkının tanınması gerektiği yönünde olmasının doğru çözüm olacağına dair düşünceler dile getirildi. Ulus devlet sınırlarının emekçiler için neyi ifade ettiği, işçi ve emekçilerin savaşlara ve zorunlu göçe emekçiler cephesinden daha kapsayıcı ve bütünsel bir yaklaşımın oluşturulmasının gerekliliği önemli başlıklar olarak aktarıldı.
Emperyalist savaşlara karşı emekçilerin kardeşliği ve dayanışma içinde mücadelesinin ortaklaşması gerektiği vurgulandı.
Hükümetlerin Mültecileri diğer ülkelere karşı bir koz olarak kullanmasının Türkiye ye sığınmak zorunda kalan milyonlarca insanı yaraladığını dile getiren Suriyeli arkadaşlarımız İnsanca yaşam hakkı için dayanışmanın yükseltilmesi gerektiğini söylediler. Sınıf temelli bir yaklaşımın sorunun doğru çözümünde temel bir dayanak olduğu konusunda ortak bir düşünce oluştu. Söyleşi dostça duygularla yeniden buluşulması dilekleriyle sona erdi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)