16 Ekim 2019 Çarşamba

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELE


SAYACILAR İNSANCA ÇALIŞMAK, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR!

Antep’te iş bırakan saya işçileri yüzde 20 zam ve ‘sigorta’ kazandı

Uzun zamandır ülkenin her yanında eylemlerle sesini duyurmaya, haklarını almaya çalışan Sayacılar zorlu bir yolu adım adım örerek kazanımlarını büyütüyor.

30 Haziran 2019 tarihinde Konya'daki sayacı arkadaşlarımızın çağrısıyla  ilk kez Konya’da Saya ve Ayakkabı işçileri Derneklerinin katılımıyla gerçekleşen tanışma ve durum değerlendirmesi toplantısında  mutabakata varılan başlıklarda yapılan ortak mücadele çağrısı bütün eksiklerine rağmen hayata geçiyor.
Bütün kentlerde o kentin koşullarına uygun olarak gerçekleşen eylemlerle kazanımlar korunmaya, büyütülmeye çalışılıyor.

İş kolunun yapısal ve birikmiş sorunları ayakkabı işçilerinin örgütsüz bir şekilde öfke patlamalarıyla ve kısmi katılımıyla gerçekleşen eylemlerle dışa vuruluyor.

Sayılarının iki milyonu bulduğu söylenen Ayakkabı iş kolu çalışanları yıllardır örgütsüz ve dağınık olmanın sonuçlarını acı biçimde yaşıyor.

Düşük ücretler, insan sağlığını bozan çalışma koşulları, güvencesiz ve düzensiz çalışma yıllardır çözüm bekleyen sorunlar olarak varlığını sürdürüyor.

Bu gün Adana’da gerçekleşen kısmi kazanım ülke çapında örgütlü bir mücadele örülemez ise kısa sürede eriyip gidecek.

Kölece çalışma koşullarını değiştirmenin yolu daha kitlesel daha kapsayıcı bir örgütlülükten geçiyor. Ülke çapında merkezi bir örgütten yoksun olmak koşulların iyileşmesinin önündeki en büyük engel olarak duruyor.

Sorun sadece Saya ücretleri değil Ayakkabı işçilerinin çalışma koşullarıdır.
Bunu iyileştirmenin daha insanca koşullara kavuşmanın yolu birlikte mücadele edeceğimiz kurumlarımıza sahip çıkmaktan geçiyor.



SAYACILAR İNSANCA ÇALIŞMAK, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR!

Adana'da sayacılar atölyelerle zam konusunda anlaşmaya vardı.

Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, 4,5 liranın altında saya fiyatları için yüzde 30-40 olmak üzere en az yüzde 20 zam aldıklarını bildirdi. Ayrıca bu yıl da dahil her yıl aralık ayının 1'inde yüzde 20 zam yapılacak.


Adanalı sayacılar, 14 Ekim'de zam talebi ile iş bıraktı. Büyük Saat Civarında parça başı saya diken sayacılar ve saya işçileri doların yükselmesine bağlı olarak son bir buçuk yılda yüzde 50-60’ları aşan geçim maliyeti, dükkan kiraları ve üretim giderleri karşısında yüzde 50 zam talep etti.
Adana'da saya atölyelerinde zam konusunda anlaşmaya varıldı




https://www.evrensel.net/haber/388827/adanada-saya-atolyelerinde-zam-konusunda-anlasmaya-varildi