5 Mart 2018 Pazartesi

Anadaolu'da Yahudiler ve meslekleri

Esasen İmparatorluktaki Yahudilerin çoğunluğu hiç de sanıldığı gibi zengin değildi. Bilakis tekstil sektöründeki işçilerin çoğu fakir kadınlardı. İthal ürünleri pazarlayan Yahudilerin çoğu bunu taşradan takas usulü ve cüzi kârlarla gerçekleştiren küçük esnaftı. Safed, Kudüs ve Hebron gibi Filistin kentlerindeki Yahudiler ise İmparatorluğun diğer yerlerinden gönderilen ianelerle (haluka) geçimlerini sürdürecek kadar fakirdiler.

Yahudilerin maddi ve manevi kalkınmasını amaç edinen Evrensel Yahudi İttifakı (Alliance Israelite Universelle) adlı 1860’ta Paris’te kurulan örgüt sayesinde Akdeniz Havzası’nda tarım okulları ve çıraklık kuruluşları alanında yapılan çalışmalarda birçok meslek dalında eğitimli Türk Yahudi’si yetişti. Bu meslekler arasında; terzilik, tenekecilik, şekercilik, ayakkabıcılık, saatçilik, berberlik, sandıkçılık, halıcılık, badanacılık, fotoğrafçılık, tipografyacılık, fıçıcılık, vb bulunmaktaydı.

Ayrıca AIU kökenli olmayan meslekler de vardı. Örneğin özellikle o yıllarda Edirne’de en yaygın iş kolu olan Türk usulü terzilik, sobacılık, çilingircilik, camcılık, fırıncık, duvarcılık, kumaş boyacılığı, sigara kâğıdı imalatçılığı, ibrikçilik, bıçakçılık, şeritçilik, kalaycılık, mermercilik, cilacılık, hırdavatçılık, tütün imalatçılığı gibi az meslek dalında da Yahudiler faaliyet göstermekteydi. Ancak AIU okullarından mezun olanların yaklaşık üçte birinden fazlası kötü bir ekonomik düzeye sahiptiler ve zanaatkârlığın dışında daha çabuk fırsat sağlama olasılığı olan ticarete yönelmişlerdi. Ne var ki ekonomik gücü belirgin olan İzmir’de dahi 5000 Yahudi aile reisinin sadece onda biri dükkân ya da kendi el işini yürütebileceği bir mekâna sahipti.

Diğer basit meslekler arasında ‘staniadores’adı verilen kişilerin yaptığı mutfak ve tencere kapları parlatmacılığı, suculuk ve Balat ile Hasköy arasında insanları  bir kıyıdan diğerine taşımayı gerçekleştiren kayıkçılık, yorgancılık gibi işler de vardı. Bu gibi mesleklerden olanlara ‘alt tabaka’ gözüyle bakılmıştı ve bu meslekler zamanla ortadan kayboldu. Keza bugünkü itfaiyeciliğin yerini tutan ve Yahudilerin de rağbet ettiği tulumbacılık doğal olarak tarihe karıştı. Cüzzi sayıda Yahudi gayrimenkul değerler alım satımı(borsa) ile ilgilenmiş  fakat Osmanlı Bankası’nın moratoryuma girmesi ile  birçok sarraf  ve mübayacı iflas etmiştir.

Birinci Dünya Savaşı döneminde Osmanlı topraklarının çoğu İstanbul’da olan dokuma sektöründe yer alan elbise, çamaşır, kravat, gömlek, şapka ve şemsiye yapımında Yahudi kuruluşları da mevcuttu(Anjel, Sigala,Yeşula…gibi).Mesela Yeşula gömlek ve kravatta ünlüydü. Ayrıca pijama işi de yapıyordu. İzmir’de

Moiz ve Avram Antibi kardeşlerin fanila fabrikası 1879’un dokuz büyük firmasından birisiydi. Moiz Robeno ise İstanbul Fincancılar’da perdecilik konusunda bir liderlik sağlamıştı. Halen çoğu kişinin hafızasında olan Lazzaro Franco adlı ünlü mefruşat mağazası 1860’da kurulmuştu.

Yahudiler, Avrupalılarla temas konusunda başta gelen aracılardı. Mali meselelerin çözümünde de ilk akla gelen kişilerdi. Yahudiler gümrük işlerinde de ustaydı. Yabancı tüccar ve kaptanlar gümrük işlerini halletmek için Yahudilerden yararlanıyorlardı. Venedikliler ve Osmanlılar arasında barışta veya gerginlik durumunda Yahudiler aracılık yapıyorlardı.

Yahudiler Osmanlı döneminde tarımla da meşgul olmuşlardı.1907’de Manisa’daki Yahudiler bağcılıkla ilgilenmişler,19.yüzyılın başlarında Jacop H. Politi adlı bir Yunanistan göçmeni Yahudi, Manisa’daki çiftliğinde kökboyası bitkisi ekmiş,1896’da Alliance Israelite Yafa’da bir tarım okulu açma fermanı almıştı.1904’te alınan bir fermanla aynı kuruluşun Akhisar’da kurduğu 28.000 dönümlük bir çiftlikteki tarım okulu, çevre köylere de bu konuda bilgi sağlamıştı. Göçmen Yahudiler, Aydın ve Eskişehir’de çiftçilikle uğraşmışlardı

KUNDURACI DİLİNDEN



KUNDURACILAR ÜZERİNE YAZILAN ŞİİRLER


KUNDURACI


Düşünüyor kunduracı!
Bir şey alacak olsa 
hep eksik cepteki para,

Güzel yemekler hayal eder Öğlen olup acıkınca
Sallar çekici aç karnına
cepte para olmayınca


yarım ekmek tavuk döner
üstüne çay iyi gider
bu hikaye her gün sürer


On üçünde tanıştı 
Hiç bırakmadı onu
En sadık dostu hala

Dişlerini koyu duman 
rengiyle yazdı tütünün
çıldırıyor yokluğunda

Birazdan koşacak atlar
Düşünür hangini yazsa
her ayak ayrı bir tasa
Veremedi hala karar
Bu sefer yine yattık
Hep mi zor bu ayaklar

Tutturursa altılıyı
arabasından alacak patronun

Koştu atlar yattı kupon
Akşam oldu batıyor gün
Yine çöktü keder hüzün
İşler bitmez gece uzun

Çırak fırla şu bakkala
Külahta az fıstık 
buz gibi de iki bira 
cep yine boşaldı
parasızlık geçmez yara

Kollarda kalmadı derman
Gece sardı dört bir yandan
Çocuklar uyudu çoktan
Karısı da yakın köyden
Yer kapmalı son servisten
Kunduracı vur çekici

Vur ki bozulsun sessizlik
Yeter artık bu ezilmişlik
Kalk tezgâhtan silkin üstün
Gir saflara göster gücün
Bitsin artık bu karanlık 
Son olsun artık bu zulüm                              


   1996        İ.Y.




GEDİKPAŞA

Bedelini ödedim bu aşkın somarkalarını
İdamını çektim sevdanın rekaptalarını
Lokman yazmadı yazamaz dermanlarını
Salı ödedim cuma'yı beklemedim brostancalarını

Gördüm ki hepimiz bu dünyada kiracı
Kimi kral kimi kraldan da kralcı
Sen ceylan gibi ürkek bense hep yabancı
Salı ödedim cuma'yı beklemedim brostancalarını

Güneşler battı ezgin kaldı ardında sevdalar
Beyaz kabuklu pembe renk aldı yumurtalar
Aç kaldık aç yattık nice haftalar
Hatırla verdiğin yumurta brostancalarını

Çok ezanlar okundu secdelere geldi ne alınlar
Ne güneşler battı ezgin kaldı ardında ne sevdalar
Ardında kaldı yetim sevgi ve öksüz sevdalar
Salı ödedim cuma'yı beklemedim brostancalarını

Ne regolalar yaptım bu aşkı düzenleyemedim
Boynumun borcu saydım sevdayı ezberleyemedim
Gökkuşağı oldun bir türlü altından geçemedim
Salı ödedim cuma'yı beklemedim brostancalarını

VEYSEL ELPEZE 28.04.2010

NOT:
BROSTANCA : İHTİYAÇ AVANSI
SAMARKO : TAMAMLANMAMIŞ İŞİN PARASI
REKAPTA : YAPILACAK İŞE AİT MALZEMELERİN TÜMÜ 
REGOLA: (İTALYANCA PRENSİP, NORM,) İŞİN YAPILMA SIRASI VE USULÜ


Veysel Elpeze




http://www.siirkolik.net/siirler/123638-gedikpasa-ayakkabi-uretici-iscilerine-armagan.asp